Ren kao lek

Ren kao lek

Korisna lekovita svojstva rena su poznata u tradicionalnoj medicini, tako da se ovaj koren vekovima upotrebljava kao lek za mnoge bolesti.

Lekovita svojstva rena

Tradicionalna medicina koristila je ren kad god je bio potreban brz oporavak. Razvijeni su tako posebni lekoviti pripravci, sa različitim proporcijama rena i drugih biljnih dodataka, koji vam omogućavaju da ublažite glavobolju i rešite se cirenja nosa, podstaknete apetit i smanjite bolove u stomaku, na primer. Razne kašice od rena omogućavale su lečenje zglobova, smanjivanje otoka tokom upale i obaranje visoke temperature koja nastaje usled infekcije.

Ali ren kao lek ima zapravo mnogo veću lepezu zdravstvenih tegoba koje može lečiti. Imajući u svom mineralnom kompletu prirodni proteinski antibiotik, ren u različitim varijantama pripremljenih preparata omogućava podršku lečenju gastritisa, lenjih creva, nedovoljnog lučenja žuči i čitave liste bolesti povezanih sa varenjem. Isti antibiotik pomaže u borbi protiv onkoloških manifestacija, štaviše, upotrebljava se za vrlo različite poremećaje u telu. Sve ovo odnosi se i na koren i na lišće i seme rena, koje takođe imaju lekovita svojstva.

Listovi rena su senfni flasteri koji se nanose na lopatice i grudni koš za lečenje zaraznih respiratornih bolesti, kao i za manifestacije profesionalnih tegoba povezanih sa respiratornim traktom.

Ren za jačanje imuniteta i sprečavanje raka

Ren je prepun korisnih hranljivih sastojaka i fitokemikalija, pa je dobar za imunitet. Neki od njih daju mu karakterističan, opor miris koji je toliko poznat. Iz tog razloga se koristi kao dodatak hrani i sastojak je u kuhinjama širom sveta. Neke od ovih hemikalija su u različitim oblicima izotiocijanata i sinigrina. Utvrđeno je da ove komponente koje nalazimo u renu imaju antioksidativne karakteristike koje povećavaju snagu imunološkog sistema i podstiču aktivnost i proizvodnju belih krvnih zrnaca, glavne odbrambene linije tela.

Sadržaj vitamina C u renu je takođe impresivno visok, što pojačava snagu imunološkog sistema i kombinuje odbranu protiv slobodnih radikala.

Iz perspektive prevencije raka, sinigrin je takođe glukozinolat, posebna vrsta antioksidansa koja je korisna u zaštiti od nastanka karcinoma. Ren dakle inhibira mutaciju zdravih ćelija u ćelije karcinoma. Do ovog procesa dolazi usled slobodnih radikala u telu, koji su opasni nusproizvodi ćelijskog metabolizma. Dodavanjem kašike sosa od rena u raznoliku hranu povećavate sposobnost organizma da se bori protiv raka i odlažete širenje metastaza.

Ren za mršavljenje

Ren je biljka koja ima malo kalorija – a uopšte ne sadrži masti. Sadrži čak omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje su sastavni deo ljudskog metabolizma. Koren rena sadrži velike količine proteina i vlakana, čime može da podstakne osećaj sitosti, a može se slobodno koristiti u receptima bez brige o dodavanju dodatnih masnoća. Dakle, kada jedete ren iz glavno jelo možete se bolje kontrolisati i preduprediti prejedanje, a svi vaši eventualni pokušaji mršavljenja se ne ometaju.

Ren za snižavanje krvnog pritiska

Da li ste znali da vam ren može poslužiti kao prirodni lek za snižavanje krvnog pritiska? Kalijum je važan deo naših organa koji reguliše protok ćelijskih tečnosti i reguliše napetost krvnih sudova. Nedostatak kalijuma dovodi do visokog krvnog pritiska, što znači veći rizik od obolevanja od kardiovaskularnih bolesti i stanja kao što su ateroskleroza, srčani i moždani udari. Zato jedite ren, koji je bogat izvor kalijuma, on može poboljšati zdravlje vašeg srca snižavanjem krvnog pritiska i regulisanjem prolaska tečnosti i hranljivih sastojaka između ćelijskih membrana.

Ren je odličan za varenje hrane

Neki od hemijskih elemenata u renu deluju kao stimulansi za lučenje želudačnih sokova, pa je dobro poznato da ova dragocena biljka u celini ima značajne lekovite efekte na varenje. Fitohemikalije u korenu rena stimulišu različite žlezde u telu, uključujući pljuvačne, želučane i crevne sokove.

Ren lekovita svojstva

U kombinaciji sa sadržajem vlakana u renu, koja se akumuliraju u crevima i podstiču peristaltičko kretanje glatkih crevnih mišića, ren je pravi melem za creva. Ren može da ublaži skoro sve probavne probleme i reguliše rad creva, kao i da smanji pojavu zatvora i dijareje. Dakle, to je odličan regulator funkcije creva.

Postoje li kontraindikacije?

Morate da znate da lekovita svojstva rena u odsustvu odmerene i umerene upotrebe mogu prouzrokovati trovanje ovom biljkom, izazvati gastritis i druge lezije digestivnog sistema, a takođe dovesti do bolesti bubrega, uključujući i ozbiljne bolesti bubrega. Zbog toga treba imati zdrav razum kada se koristi ovo zanimljivo korenasto povrće. Ren jeste lekovita biljka, ali treba znati da ima snažno dejstvo na organizam, naročito na sluznicu, pa ga treba upotrebljavati u malim količinama.

Najpametnije je da se upotrebljava kao začinska biljka, koja će vašoj hrani dati divan miris i ukus, a ne da se ren upotrebljava kao samostalno jelo. Sos od rena će biti divno aromatičan iako mu dodate samo malu količinu ovog korena. Salata od cvekle, na primer, je mnogo ukusnija kada joj dodate malo narendanog rena. Za ostala jela upotrebite svoju maštu…