Propolis uništava viruse i bakterije

Propolis je jedinstvena supstanca, pčelinji proizvod, koji se dobija ekstrakcijom biljne smole i poznato je da uništava viruse i bakterije.

Međutim propolis ima širok spektar delovanja na celo naše telo, na sve njegove organe i sisteme, o kojima ćemo sada govoriti.

Korisna i lekovita svojstva propolisa

Glavna korisna svojstva propolisa koji se koristi u medicini su baktericidni i bakteriostatski uticaj.

To je supstanca koja ainhibira aktivnost i ubija širok spektar mikroorganizama, uključujući bacile tuberkuloze, viruse, protozoe (Trichomonas), gljivice (trihofitoza), kandidozu, virus gripa i hepatitis. Pored toga, propolis ubija i uklanja strane ćelije, a mikroflora tela ostaje netaknuta. Kada se pravilno upotrebljava crevna mikroflora nikada nije oštećena upotrebom propolisa, neće biti disbakterioze, za razliku od “omiljenih” antibiotika.

Ova svojstva su karakteristična i za alkoholne i za vodene rastvore propolisa.
Treba napomenuti da mikroorganizmi ne razvijaju otpornost na propolis, što je veoma važno. To je zato što pčele vade supstancu za stvaranje propolisa iz različitih biljaka koje se odlikuju individualnim svojstvima. Svaka biljka ima svoje odbrambene mehanizme, kao i aromatične supstance štetne za mnoge mikroorganizme, jer se i ona sama štiti od njih. Biljke takođe proizvode posebnu supstancu inhibin, koja je destruktivna za jednoćelijske organizme.

Propolis zaustavlja razmožavanje virusa

Propolis zaustavlja razmožavanje virusa (male boginje, herpes, grip A, hepatitis B). Propolis je odlična prevencija protiv pojave virusne infekcije u telu.

Upotreba propolisa zajedno sa antibioticima (streptomicin, tetraciklin) pojačava njihovo delovanje, a njegova kombinacija sa penicilinom i hloramfenikolom nema takav efekat.

Istovremena upotreba propolisa sa antibioticima je prikladna, jer ovaj proizvod pojačava delovanje antibiotika i čuva sopstvenu crevnu mikrofloru u telu. Ovo je dobra profilaksa protiv disbakterioze, u periodu teške infekcije, kada je neophodna upotreba antibiotika.

Propolis ne samo da uništava štetne mikroorganizme, već i povećava fagocitozu – proces uklanjanja stranih ćelija iz tela, zahvaljujući posebnim fagocitnim ćelijama, što doprinosi manjem trovanju već bolesnog organizma.

Pored antibiotskog delovanja, propolis ima i protivupalna svojstva, koja sprečavaju, slabe i smanjuju pojavu zapaljenskih reakcija u telu zbog prisutnosti stranog agensa.

On jača imunitet, povećava nivo gama globulina u telu (povećava takozvani specijalni imunitet protiv određenih faktora). Propolis je dobro koristiti za sprečavanje virusnih infekcija (herpes, grip, hepatitis, encefalitis, itd…).

Deluje na antigen hepatitisa B: koristi se za lečenje i smanjenje komplikacija nakon ove opasne bolesti i kao tretman i prevencija od posledica ove infekcije.

Propolis ima antitoksična svojstva, koristi se kod raznih trovanja, u ovom slučaju propolis vrši brojne funkcije.

Propolis jača zidove kapilara u slučaju krvarenja iz nosa i desni, u slučaju posekotina i rana, u slučaju lakih ogrebotina i modrica.

To je supstanca koja povećava prirodnu propustljivost kože, povećava prodor lekova kroz nju na oštećeno područje. Propolis se može koristiti istovremeno sa drugim lekovima kako bi se pojačalo njihovo delovanje.

Propolis leči apscese, ubrzava proces resorpcije i istovremeno povećava snabdevanje područja krvlju. Ako dodamo antibakterijska, analgetička i druga svojstva propolisa, tada svi znamo jedinstvenost ovog proizvoda.

Reguliše zgrušavanje krvi. Koristi se u lečenju i za prevenciju komplikacija nakon moždanog i srčanog udara, u lečenju proširenih vena, jer je u tim uslovima zgrušavanje krvi često povećano, a to je opasno. Zgrušavanje krvi se povećava sa godinama, u procesu starenja, pa je upotreba propolisa kao preventivne mere kod osoba starijih od 55 godina vrlo prikladna.

Propolis kod nekih osoba povećava a kod drugih smanjuje zgrušavanje krvi. Dakle čini ove procese harmoničnijim, tj. gde je potrebno, podiže ga, a gde ne spušta. Kao i svi pčelinji proizvodi, i ovaj deluje u harmoniji sa organizmom.

lekovita svojstva propolisa

Propolis smanjuje svrab kod psorijaze i drugih lezija kože, nakon uboda insekata, ili bolova nakon opekotina, zatim kod gljivičnih oboljenja stopala.

Propolis pomaže u borbi protiv psorijaze i široko se koristi za lečenje ovog stanja.

Propolis stimuliše regeneraciju (zarastanje) tkiva i njegovo samoizlečenje. Pomaže u obnavljanju integriteta sluzokože koja pokriva mnoge organe. Sprečava stvaranje grubih ožiljaka nakon različitih povreda, bilo da se radi o ranama, opekotinama, ozeblinama, postoperativnim šavovima i drugo…. Takođe je od koristi za lečenje teško zarastajućih rana.

Doprinosi obnavljanju normalne jasnoće sočiva oka. Za prevenciju i lečenje katarakte u početnoj fazi treba kapati 2-4 puta dnevno po 1 kap vodenog rastvora u svako oko u periodu od 6 meseci, a ponekad i 1 godinu. Ne možete se osloboditi već formirane katarakte, ali je zato dobro preduzeti ove preventivne mere.

Propolis pomaže u prilagođavanju očiju tami. Korišćenje vodenog rastvora u ove svrhe čini proces bržim i lakšim.

Vraća elastičnost, fleksibilnost i čvrstoću vezivnog tkiva, interkartilnih vlakana, međuzglobnih površina. Ovo je važno za sportiste, starije osobe, posle povreda i za rast dece za puni razvoj tkiva.

Propolis ima mehanizam za stabilizaciju ćelijskih membrana, naročito utiče na ćelije jetre, obnavlja njihov rad i poboljšava odnos albumina i globulina u krvi, što doprinosi biohemijskom prečišćavanju krvi.

U malim količinama i koncentracijama, propolis povećava pokretljivost i sekretornu funkciju želuca i creva. Koristi se za hronični zatvor, kolitis, gastritis i itd…

Velike doze propolisa imaju sposobnost da aktiviraju aktivnost creva (kod dijareje).

Propolis je odličan analgetik

Propolis se pokazao kao odličan analgetik, ali evo nekoliko mišljenja različitih istraživača:

  • Prema nekima, ova svojstva se bolje izražavaju u alkoholnim rastvorima propolisa, prema drugima – to svojstvo je aktivno samo u vodenom rastvoru;
  • Neki istraživači tvrde da je propolis 50 puta jači od novokaina, a drugi – da je to samo 5-10 puta;
  • Ne možemo tačno utvrditi koliko se povećava efekat novokaina i drugih lekova protiv bolova uz upotrebu propolisa, ali je jasno da se povećava nekoliko puta.

Svakako, analgetička svojstva propolisa se široko koriste u stomatologiji, oftalmologiji i u lečenju opekotina.

Propolis je dobar lokalni anestetik

Propolis je dobar kao lokalni anestetik, pa se upotrebljava u sledećim slučajevima:

  • U lečenju usne šupljine, desni, zuba (ispiranje usta propolisom);
  • U slučaju oštećenja sluznice želuca (u slučaju gastritisa – interno);
  • Kod otitisa (upale uha – u obliku kapi alkoholnog ili vodenog rastvora);
  • Za lečenje rana, opekotina, ozeblina (u obliku obloga od tvrdog propolisa ili navlaženih maramica na zahvaćenom području);
  • U slučaju povreda i opekotina očiju (kapi samo iz vodenog rastvora).

Primetno je da se analgetički efekat pojavljuje 5-10 minuta nakon upotrebe propolisa i traje od 45 minuta do 2 sata.

Postoje informacije o upotrebi propolisa u lečenju moždanih i srčanih udara

Njegova unutrašnja upotreba, u obliku vodenog rastvora, smanjuje oštećenje srčanog mišića, što potvrđuje i EKG. Treba napomenuti da propolis ima jedinstvenu sposobnost brzog popravljanja oštećenih tkiva, bez stvaranja grubih i unakaženih ožiljaka. Ako ostane ožiljak, vrlo je mali i nevidljiv.

Jedinstvena antitumorska i antioksidativna svojstva propolisa

Propolis ima jedinstvena antitumorska i antioksidativna svojstva. Učestvuje u lokalizaciji tumora, prečišćavanju ćelijskih membrana, u normalizaciji ćelijskog disanja, uopšte u kontroli procesa razvoja ćelija, tačnije u stabilizaciji ćelijske proliferacije u našem telu. Ovaj proces se sa godinama ne kontroliše i pojavljuju se tumori. Zbog toga se osobama starijim od 50 godina toplo savetuje da češće uzimaju propolis oralno. Vodeni rastvor propolisa možete koristiti bez prekida 5 godina.

Postoje dokazi za izlečenje ranih stadijuma raka, kao i za poboljšanje stanja i smanjenje bolova u poodmakloj fazi.

Propolis u lečenju bolesti endokrinog sistema

Postoje informacije o upotrebi propolisa u lečenju bolesti endokrinog sistema, pa se kod nekih pacijenata pokazalo da im se stabilizuju unutrašnji procesi i usklađuje rad svih endokrinih žlezda. Propolis je korišćen kao zamena za prednizolon. Treba napomenuti da propolis potiskuje rad pankreasa, što znači da treba biti oprezan sa ovim proizvodom u prisustvu dijabetesa, posebno kada nije moguće stabilizovati nivo šećera u krvi. Dakle, dijabetičari moraju biti oprezni sa upotrebom propolisa.