Prirodno lečenje kandide

Prirodno lečenje kandide je sasvim moguće, zato ćemo opisati kako se najefikasnije otarasiti ove gljivične infekcije.

Prirodno lečenje kandideAko se infekcija kandidom otkrije u svom početnom stadijumu, tada može biti sasvim dovoljno lečenje mlečnim bakterijama, koje ponovo uspostavljaju ravnotežu.

U tom smislu je sasvim dobro prirodno sredstvo aktivni jogurt (to je zapravo nepasterizovani jogurt, koji sadrži žive bakterije). Postoje i preparati farmaceutske industrije, kao što je Lactoferment u tabletama (stavlja se lokalno 5 tableta u isto vreme, jer su predviđene da se piju i stoga su veoma male; pakovanje od 100 tableta), Spuman (jedna tableta dnevno, pakovanje od 12 tableta), ili možda novorođenče Schwarhaupta koje se zove Lactovagan (jedna tableta dnevno; pakovanje od 12 tableta.

Postavlja se pitanje zašto tri preparata, ako je za izlečenje kandide dovoljan i jedan jedini? Zbog toga što, iako su uglavnom bezopasni, mogu svaki pojedinačno izazvati preosetljivost (osećaj žarenja, alergijske reakcije), pa se kombinovanjem rizik smanjuje.

Jogurt kao lek protiv kandide

Dakle, za prirodno lečenje kandide odličan je jogurt. Jogurt se najbolje podnosi, ali je, međutim, njegovo ubacibanje u vaginu nešto teže. Da bi se to uradilo, potrebno je pravilno staviti spekulum, a zatim kroz njega uvući kašiku sa jogurtom. Veoma je važno da se potom prvo izvuče spekulum a onda kašika, jer, ako se to ne bi uradilo, jogurt bi ostao u udubljenju donje kašike spekuluma. Cela procedura se znatno lakše može izvesti uz pomoć aplikatora.

Kiselo vaginalno ispiranje

U ovom slučaju upotrebljava se sirće ili limun za lečenje kandide.

Ako je infekcija kandidom uzela maha, savetujemo da se prirodno lečenje otpočne sa kiselim vaginalnim ispiranjem, upotrebljavajući gumenu pumpicu kruškastog oblika. Rastvor napraviti od jedne kafene kašike sirćeta ili limunovog soka razblaženog u velikoj šolji vode. Ispiranje se vrši dva puta dnevno, jedan ili dva dana, a zatim se nastavlja sa mlečnim bakterijama. Ne treba nikako preterivati sa kiselim vaginalnim ispiranjima, jer se na taj način mehanički odstranjuju i korisne mlečne bakterije.

Na ovom mestu je potrebna jedna specijalna primedba: vaginalna ispiranja nikako ne primenjivati u trudnoći!

Kombinovano prirodno lečenje kandide

U slučaju tvrdokornih gljivičnih infekcija (gde spada i infekcija kandidom) postoji i sledeća mogućnost kombinovanog prirodnog lečenja:

– Vaginalno ispiranje sodom-bikarbonom  (prašak se zahvati vrhom noža a zatim razmuti u velikoj šolji vode. Ispiranje se vrši ujutro.

– Beli luk ujutru i uveče. Treba očistiti češanj belog luka, bez bilo kakvog presecanja, jer sok koji se oslobađa može da stvori neprijatan osećaj žarenja. Tako očišćen se stavlja u vaginu. Zgodnije je beli luk prošiti koncem ili ga zamotati u jedno parče gaze, čiji se kraj ostavlja da viri, pa se na taj način “lek” lako vadi.

– Mlečne bakterije se upotrebljavaju uveče, i potpuno je nevažno u kojoj su formi. Lečenje se sprovodi 10-15 dana. Na kraju treba pomenuti i gencijanu-violet, koja je veoma efikasno sredstvo protiv kandide, bilo da je ona napala ženu, bilo njeno novorođenče. Međutim, poznato je da ovaj rastvor intenzivno boji premazane površine (zid vagine, analni predeo bebe) i da se teže skida. U formi vaginalnih tableta gencijana-violet ne bi trebalo da bude zastupljena sa više od 1 promila, jer može da izazove pečenje.

Za smirivanje svraba savetuje se upotreba kreme ili rastvora napravljenih na bazi kamilice. Prema potrebi vrše se spoljašnja ispiranja nekoliko puta na dan. U istom smislu se upotrebljavaju i razblažene tinkture nevena i hidrastisa.

Seksualni odnosi se ne savetuju za vreme ovakvog lečenja, jer trenje muškog uda i vaginalnih zidova stvara jedan dodatni nadražaj, koji je neprijatan i pogoduje širenje infekcije.

Zapaljenja koje izaziva kandida nisu opasna. Medjutim, ona su obično vrlo mučna jer zahtevaju dosta strpljenja i truda da bi se gljivica u potpunosti iskorenila. Potrebno je uvek na 4-7 dana pre završetka lečenja proveriti da li su se znaci infekcije povukli, jer se u suprotnom, određuje dodatni tretman. Ponekad se dešava da se svi znaci potpuno izgube sve do početka sledećeg menstrualnog krvarenja, da bi se posle toga vratili jednako izraženi kao i ranije. To je zato što svaka menstruacija uzrokuje promenu vaginalne sredine, a takođe, i jedan blag pad otpornosti organizma. Nije loše po prestanku svakog menstrualnog krvarenja preventivno i vrlo kratko obnoviti lečenje.

Faktori koji podstiču gljivičnu infekciju

Podsetimo se još jednom manje-više poznatih faktora koji podstiču gljivičnu infekciju. To su:

  • upotreba antibiotika ili drugih lekova koji se prepisuju pri različitim infekcijama;
  • trudnoća;
  • upotreba kontraceptivnih pilula ili drugih hormona;
  • šećerna bolest kao i stanja koja joj prethode.