Prirodni lekovi protiv bradavica

Prirodni lekovi protiv bradavica

Verovatno da ste čuli da postoje razni prirodni lekovi protiv bradavica, ali niste sigurni da li su i koliko efikasni. Zato ćemo vam ovde nabrojati samo one koji spadaju u veoma delotvorne i proverene.

Svako se može zaraziti bradavicama, naročito ako mu je imuni sistem oslabljen, a na koži u trenutku kontakta sa nosačem virusa postoje posekotine, ogrebotine, mikro-rane kroz koje virus ulazi u telo. U nekim slučajevima, kada se sopstvene imunološke sposobnosti obnove i odupru virusu, bradavica može odumirati bez ikakvog tretmana. Rast takve neoplazme, posebno kod prve infekcije, može se desiti vrlo sporo i nije uvek moguće to odmah primetiti, posebno na tabanima, ali ako se bradavica blagovremeno otkrije, lečenje u ranoj fazi će biti mnogo brže i efikasnije, nego kasnije.

Savremena medicina za uklanjanje bradavica preporučuje uzimanje antivirusnih lekova zajedno sa lekovima za poboljšanje imuniteta. U ovom slučaju, upotreba sredstava za spoljašnju upotrebu biće poboljšana. Postoje i vakcine protiv papiloma. Ali i prirodni lekovi protiv bradavica koje takodje možete kupiti u apoteci, kao što je na primer propolis.

Kako ukloniti bradavice pomoću prirodnih lekova

Rusa trava ili zmijino mleko (latinski naziv: Chelidonium majus) je popularan i vrlo efikasan narodni lek za uklanjanje bradavica. Potrebno je samo iscediti sok ove biljke i primeniti ga na bradavicu, bez uticaja na zdravu kožu. U suprotnom, oko bradavice može ostati opekotina koja dugo zarasta. Da bi se to izbeglo, korisno je pre uklanjanja bradavice zmijinim mlekom namazati okolno tkivo kremom za bebe. Ali čak i u ovom slučaju morate biti što pažljiviji prilikom nanošenja soka ove biljke.

Smokvin list je takodje odličan prirodni lek za bradavice. Primenjuje se isto kao i rusa trava, dakle iscedi se sok i njime namaže bradavica. Najviše soka nalazi se u stabljici lista. Mere opreza su istovetne.

Kao što smo već napomenuli, propolis je delotvorno prirodno sredstvo protiv bradavica. Može se koristiti propolis ekstrakt, a još je bolje ako imate propolis u izvornom čvrstom stanju. Njega omekšajte pod prstima, stavite ga na bradavicu i preko toga stavite flaster. Menjajte propolis na svakih nekoliko dana ili koliko vam je zgodno, u zavisnosti od mesta na kojem se bradavica nalazi i ona bi trebala postepeno da počne da se razgradjuje i nestaje.

Još nekoliko prirodnih metoda protiv bradavica uobičajenih u tradicionalnoj medicini

Bradavice možete ukloniti i jodom, jer on ima kauterizirajući efekat. Suština metode je nanošenje pamučnog brisa navlaženog jodom. Takođe se primenjuje direktno na samu bradavicu.

Iako beli luk nije toliko efikasan protiv bradavica koliko su gore navedena prirodna sredstva, postoje osobe koje su uz pomoć njega uspele da se otarase ovih neprijatnih izraslina na koži. Sumporna jedinjenja koje se u njemu nalaze deluju antivirusno, pa neki veruju da beli luk čak pomaže i brže od drugih metoda. Na vama ostaje da probate. Jedan čen belog luka se zaseče, tako da može slobodno da ispušta svoje sokove i postavi se na bradavicu. Preko njega ide flaster. Postupak se ponavlja do željenog rezultata.

Mane kućnih metoda za uklanjanje bradavica

Iako mnogi od vas vrlo rado biraju prirodne metode za uklanjanje bradavica treba znati da to može imati i svoje mane. Pre svega, samostalno uklanjanje bradavica najčešće ne dozvoljava da se to uradi u potpunosti ili da bude sasvim estetski prihvatljivo. Posle takvih postupaka mogu ostati teško zarastajuće rane, a zatim na njihovom mestu i ožiljci.

Ostale mane uključuju:

  • Jako krvarenje prilikom uklanjanja velikih bradavica;
  • Povećan rizik od infekcije rane;
  • Razvoj alergijske reakcije;
  • Zadobijanje opekotina;
  • Oštećenje susednog zdravog tkiva.

Mane kućnih metoda takođe uključuju trajanje lečenja. Na primer, nanošenje prirodnih sredstava može da se odvija tokom nekoliko meseci, a to ne garantuje pozitivan rezultat. U ovom slučaju tretman se mora izvoditi čak i nekoliko puta dnevno.

Takođe, kada se odlučuje da ukloni bradavicu kod kuće, osoba se izlaže nekoj opasnosti. Zato stručnjaci ne preporučuju da koristite prirodne metode, a za to postoji nekoliko razloga:

Možda ne znate tačno koje vrste neoplazmi su se pojavile na vašoj koži. Ovo se može utvrditi samo tokom specijalizovane dijagnostike, koja vam omogućava da procenite stepen opasnosti, jer ćete tačno saznati šta se nalazi na vašoj koži. Ponekad bradavica koja vam izgleda bezazleno u stvari ne mora da bude samo benigna izraslina.

Samostalno uklanjanje bradavice može dovesti do pogoršanja stanja na koži, a broj bradavica će se povećati, pa će se one proširiti na okolna područja kože.

Nepravilno ulanjanje bradavica može povećati rizik da se benigna novotvorina razvije u malignu.

Kontaktiranje stručnjaka je obavezno ako se rast bradavice ubrzao, broj bradavica povećao, struktura površine neoplazmi se promenila. Krvarenje, bol, svrab i prisustvo tečnosti u bradavici, promena boje, takođe su signal opasnosti i dobar razlog za posetu lekaru.

Zaključak

Zaključak je, da prirodni lekovi protiv bradavica mogu poslužiti samo ako ste sigurni da su promene na vašoj koži potpuno bezazlene i ako pažljivo i odgovorno primenjujete svoj samostalni tretman.