Premenstrualni sindrom PMS

Premenstrualni sindrom PMSPremenstrualni sindrom PMS kod žena se javlja veoma često, pa hajde da objasnimo i zašto, koji sve razlozi i uzroci za to postoje, kakvi su simptomi i kako se leči.

Ipak, nije baš lako početi ovako tešku temu. Radi se samo na izgled o bezazlenom području, koje predstavlja najčešću žalbu pacijentkinja, a ipak zaokuplja najmanje pažnje lekara ginekologa. Tako gomila neprijatnih simptoma, koje žene osećaju kao predznak menstruacije ili ovulacije, često ostaju bez adekvatne terapije. Pa da krenemo.

Simptomi premenstrualnog sindroma PMS-a

Pod pojmom “predmenstrualni sindrom” (PMS) obično se podrazumevaju ćudljivi prohtevi (uživanje u slatkišima), nesanica, zastoj u lučenju žlezda (čvrste i bolno osetljive grudi), nadimanje stomaka, zatvor sa eventualnim bolnim hemoroidima, zadržavanje vode u telu, porast telesne mase, ponekad pojava otoka, žučne tegobe u vidu smetnji pri pražnjenju bešike, glavobolje, mučnina i gađenje, povraćanje, česta zapaljenja mokraćne bešike, tegobe koje podsećaju na asmatični napad, dugotrajna koprivnjača, groznica (herpes), bubuljice, početni stadijum zapaljenja krajnika, promuklost, bolovi u krstima, slabost zglobova koja dovodi do ponovljenih uganuća… Svi moraju da priznaju da je zaista neprijatno!

Uzroci premenstrualnog sindroma PMS-a

Izmedju ostalog, kao uzrok PMS-a smatra se da je posredi reakcija preosetljivosti na sopstvene seksualne hormone, koji se u ovom slučaju ponašaju kao strane materije.

Folikularni hormon, odnosno estrogen, je odgovoran za rast materične sluzokože  pre ovulacije, a stimuliše pored toga i razvoj sekundarnih seksualnih obeležja žene. U kontekstu pomenute preosetljivosti treba razmotriti i mogućnost njegovog prekomernog stvaranja (hiperfolikulinemija-hiperestrogenemija). Za to se mogu dati dva moguća objašnjenja. Preterana količina izlučenog estrogena se često bazira na “grešci” folikulostimulirajućeg hormona (FSH), koji se stvara u hipofizi ali može biti rezultat i smanjenog progesterona. Ova druga pretpostavka među medicinarima privlači sve više pažnje, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama. U ovoj zemlji je nedostatak progesterona, između ostalog, ispitivan i na zatvorenicima , a ide se čak toliko daleko da se u krivičnom postupku vreme pre menstruacije smatra kao “olakšavajuća okolnost”.

Kada sagledavamo uzroke premenstrualnog sindroma ne treba zaboraviti ni moguću ulogu jetre. Ovaj organ u normalnim okolnostima razgrađuje estrogene hormone. Međutim, kod obolele jetre se pojavljuje višak nerazgrađenih hormona u krvi, kao uostalom i raznoraznih otrovnih materija (toksina). Žena se, dakle, truje svojim sopstvenim estrogenima!

Zatim, nije sasvim isključeno da neumerena primena hormona u industriji životnih namirnica takođe ima uticaj na ove pojave. To bi objasnilo, npr. učestalost nalaza povišenog nivoa estrogena u slučaju različitih ginekoloških oboljenja.

U svakom slučaju pouzdano se može tvrditi da višak estrogena izaziva želudačno-crevne tegobe, zadržavanje vode u telu, a takođe i preterano stimuliše tkiva osetljiva na estrogen (kao što su i sluzokoža materičnog grlića, sluzokoža koja oblaže unutrašnjost materice, mlečna žlezda). A višak estrogena može biti uzrok PMS-a.

Kako se leči premenstrualni sindrom PMS

Premenstrualni sindrom se na prvom mestu leči medikamentima na bazi progesterona, koji imaju suprotno dejstvo estrogenu. Oni treba da normalizuju hormonsku situaciju u anovulatornom ciklusu (stanje u kome ne dolazi do oslobađanja jajne ćelije iz folikula) ako se uzimaju u toku celog ciklusa ili od 15. do 25. dana računajući od početka prethodne menstruacije.

Za lečenje premenstrualnog sindroma PMS-a takodje se upotrebljavaju:

  • Sredstva za smirenje i sredstva za spavanje;
  • Psihoterapija;
  • Sredstva za izmokravanje (diuretici).

Prirodno lečenje premenstrualnog sindroma

Prirodno lečenje premenstrualnog sindroma PMS-a pre svega podrazumeva kontrolisanu ishranu.

Manje soli: Prirodno lečenje premenstrualnog sindroma podrazumeva dijetu sa manje soli, koju vrlo dobro poznaju gotovo svi srčani bolesnici, kao i oni čiji je problem preterana telesna masa. Ovde se mora naglasiti da se u slučaju ginekoloških tegoba ne sme koristiti prečišćena stona so, jer je ona “isuviše” čista i stoga dovodi do poremećaja ravnoteže. Morska so je ne samo manje štetna već, naprotiv, za nju se može reći da je bitna za funkcionisanje tela. Inače, so je normalan sastojak mesa i povrća. Zahvaljujući njoj se odvijaju mnogi metabolički procesi, a takođe je zadužena i za stalno i ravnomerno održavanje količine telesnih tečnosti. Mada se i mesnom ishranom i vegeterijanskim jelima unosi so, pri kuvanju se gotovo uvek, a pri obedovanju često, vrši dodatno zasoljavanje. Prema tome, može se reći sa prilično sigurnosti da svi mi u uobičajenim okolnostima koristimo više soli nego što je potrebno.

Više kalijuma (K): Kalijum podstiče rad creva, reguliše stvaranje hormona u nadbubrežnoj žlezdi i igra isto tako ulogu u zadržavanju vode u telu. Kalijumom su bogate sledeće biljne namirnice: pirinač, pšenica, krompir, grožđe, banane, kikiriki, kruške, urme, kupus, boranija, lešnici, badem i cvetni prah (polen).

Više vitamina B6: Nalazi se uglavnom u zelenom povrću, soji, krompiru, žumancetu, cvetnom prahu, kvascu… Dnevne potrebe su između 2 i 4 mg. Zagovornici vitaminskog lečenja preporučuju da treba dnevno uzimati između 200 i 500 mg vitamina B6 i to u toku celog ciklusa. Da prirodno lečenje PMS-a treba da sadrži više vitamina B6 posebno se propagira u Sjedinjenim Američkim Državama.

Magnezijum (Mg), kalcijum (Ca) i voda: Dnevno treba unositi količinu od 250 mg Mg i 125 mg Ca. Osoba sa premenstrualnim tegobama ne bi nikako trebalo da smanjuje unošenje vode, da bi smanjila otoke (povećanu količinu telesnih tečnosti). Voda se može smatrati prirodnim sredstvom za izmokravanje, i organi za izlučivanje mnogo bolje rade kada voda cirkuliše u telu.

Više vitamina A: Ovaj vitamin može znatno da pomogne kada se žena neposredno pred menstruaciju požali na bolne grudi. Vitamin A se nalazi u sledećim namirnicama: šargarepi, belom luku, crnom luku, paradajzu, liskama spanaća, lišću breskve i kupine, sočivu, blitvi, ribizlama, malinama i kupinama, kajsijama, limunu, lišću pomoranđžinog drveta, šipku, žitaricama, uljanim plodovima, kao i biljnim uljima. Pored gore navedenog, zdravom i vitaminskom ishranom treba sprečiti nastanak zatvora, voditi računa da se ne optereti jetra, npr. prženim jajima, čokoladom i alkoholom, a treba takođe stimulisati rad žučne bešike rotkvom, artičokom i maslinkama, serviranim u vidu aperitiva.

Lekovite biljke: Što se tiče lekovitih biljka, za lečenje PMS-a do sada su se najbolje pokazale dve: virak i žuti noćurak. Jer pozitivno deluju na regulaciju ženskih hormona.