Pistaći lekovita svojstva

Pistaći lekovita svojstva

Pistaći su naša današnja tema, tako da ćete saznati koja su njihova lekovita svojstva i sve ostalo što treba da znate o ovim plodovima.

Drvo pistaća

Da li znate da pistaći rastu na „drvetu života“? Ovako se nekada na istoku zvalo drvo pistaća. U Persiji je ova vrsta plodova bila posebno poštovana i smatrala se simbolom blagostanja i prosperiteta.

A sam naziv „pistać“ potiče od arapske reči „pista“ što znači -„orah“.

U savremenom svetu pistaći se najviše uzgajaju u Turskoj, Iranu, Siriji, Španiji i Severnoj Africi. Turska čini oko polovinu svetskog izvoza.

Drvo pistaća je otporno na suše i visoke temperature, ali mu ne odgovara dugotrajna vlaga.

To je listopadno drveće sa gustom krošnjom, koje u povoljnim uslovima može rasti nekoliko vekova i davati svoje plodove svo vreme.

Karakteristike pistaća

Sada je vreme da kažemo i koja su lekovita svojstva pistaća.

Pistaći su veoma zdravi plodovi koji imaju optimalan odnos kalorija, aminokiselina, minerala i vitamina. Oni sadrže velike količine mangana, bakra i fosfora, a sadrže i kalijum i magnezijum.

Što se tiče vitamina, pistaći su bogati vitaminima B grupe, posebno vitaminom B6. Da bi nadoknadili potreban dnevni unos vitamina B6, dovoljno je da pojedemo samo 10 pistaća dnevno.

Pistaći su veoma cenjeni i zbog svojih antioksidativnih svojstava, jer se u njima nalaze fenolna jedinjenja i vitamin E. Antioksidansi nam pomažu u očuvanju vitalnosti i sprečavaju uništavanje ćelijskih zidova. Fenoli takođe poboljšavaju rast i obnavljanje ćelija.

Pistaći su jedini orah koji sadrži lutein i zeaksantin, koji su odgovorni za održavanje dobrog vida.

Ovi plodovi jačaju kosti, zube i kosu.

Praktični su za upotrebu, jer im nije potrebna nikakva termička obrada. Oko 90% ukupnog obima proizvodnje pistaća koristi se u čistom svežem obliku. Samo slani pistaći se obrađuju natapanjem u slanom rastvoru.

Visok sadržaj kalorija i odličan mineralni sastav čine da su pistaći odlična hrana za sportiste, iscrpljene osobe i sve one koji se bave pojačanim mentalnim radom.

Pistaći blagotvorno utiču na rad jetre, pomažu u čišćenju žučnih kanala, a korisni su u lečenju žutice i anemije.

Redovna upotreba pistaća u ishrani

Ko redovno jede pistaće ima manje šanse za bolesti srca i krvnih sudova.

Redovna upotreba pistaća povećava životnu energiju i popravlja raspoloženje, a da bi se to postiglo dovoljno je pojesti svega desetak plodova dnevno. To je bezazlena količina čak i ako se pridržavate neke posebne dijete. Kinezi pistaće nazivaju orahom sreće, jer njihova napukla ljuska izgledom podseća na širok osmeh.

Pistaći su takvog ukusa da se odlično uklapaju i u slana i u slatka jela, pa se široko koriste kao sastojak mnogobrojnih poslastica: čokolada, sladoleda, baklava, kolača i peciva.

Napomena:

Pistaće trebaju oprezno koristiti samo osobe koje su sklone alergijama, a slani pistaći nisu za one koji u svojoj dijeti imaju ograničen unos soli. Svi ostali mogu se prepustiti uživanju.

Pogledajte video: