Depresija

Neurotska depresija (Depresivna neuroza)

Šta je neurotska depresija?

Neurotska depresija nastaje kod specifično premorbidno strukturiranih ličnosti, koje se karakterišu izraženom potrebom za ljubavlju i podrškom. Frojd podvlači da su posredi osobe koje poseduju depresivnu strukturu ličnosti, sa oralnim crtama karaktera.

Uzroci neurotske depresije

Uzroci neurotske depresije često su stvarni ili mogući gubici objekta, teška oboljenja u porodici bolesnika, rastanak sa bračnim drugom, gubitak ili promena radnog mesta, promena mesta stanovanja, neuspeh na poslu ili na studijama, ekonomsko osiromašenje, smrt drage osobe.

Simptomi neurotske depresije

Simptomi neurotske depresije: Gubitak samopoštovanja i depresivno raspoloženje su osnova osećanja pacijenta, koji uz veoma često osećanje krivice trpe sniženost svih vitalnih funkcija. Ipak, naglašavamo da kod neurotske depresije nikada ne nastaje prava, duboka usporenost koju srećemo kod psihotičke depresije.

Telesni simptomi koji prate psihičke promene kod neurotske depresije javljaju se u vidu gubitka apetita, nesanice, lake zamorljivosti, kao i smanjenja polne potencije, što u velikom broju slučajeva predstavlja jedan od prvih simptoma neurotske depresije.

Diferencijalna dijagnoza

Već je istaknuto da kod neurotske depresije afektivni i drugi poremećaji ne dostižu kvalitet i kvantitet endogenih psihoza, u prvom redu maničko-depresivne psihoze i agitirane depresije.

Lečenje neurotske depresije

Lečenje: Kod lakših slučajeva preporučuje se suportivna psihoterapija, dok se kod težih primenjuje analitička psihoterapija. Male doze antidepresiva su od velike koristi. I ovde treba ukazati na poznatu činjenicu da svaku depresiju treba shvatiti ozbiljno, zbog rizika od suicida, o čemu obavezno treba upoznati i članove porodice.

Alternativno lečenje depresije

  1. Protiv depresije se treba boriti fizičkim aktivnostima: trčanje, šetnja, telesne vežbe, rad u bašti…
  2. Unositi dovoljno vitamina C i B grupe.
  3. Piti čaj od matičnjaka i/ili kantariona.
  4. Upotrebljavati namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su na primer orasi i masna riba.
  5. U blažim oblicima depresije, čak i poneka kockica crne čokolade može biti od koristi.
  6. Što se tiče aromaterapije, preporučuje se eterično ulje lavande i citrusa.