Magnezijum u hrani

Magnezijum u hrani

Magnezijum je veoma bitan mineral za svakog čoveka, zbog toga bi morali znati u kojoj hrani ga ima najviše, da bi bili sigurni da ga unosimo dovoljno. Na ovaj mineral bi naročito žene trebale da obrate pažnju.

Ljudi koji pate od nesanice ili imaju grčeve u nogama verovatno imaju manje magnezijuma u ​​telu nego što im je potrebno.

Osim toga, magnezijum se može smanjiti tokom menstrualnog ciklusa kod žena, kada su uznemirene, depresivne, imaju migrene, pate od dijabetesa tipa 2 ili visokog krvnog pritiska, hronične dijareje ili povraćanja, kao i kod raznih upala.

Žene bi trebale da konzumiraju 310 mg do 320 mg magnezijuma dnevno, a 350 mg do 360 mg ako su trudne, ali se konkretna doza određuje ISKLJUČIVO U KONSULTACIJI SA LEKAROM.

Magnezijum se može nadoknaditi u obliku tableta, ali može biti i štetan ako se istovremeno koriste lekovi za visoki krvni pritisak ili drugi antibiotici.

Zbog toga je najbolji način da unosite magnezijum putem ishrane i da se za sve dodatne primene konsultujete sa stručnim, medicinskim licem.

Koje namirnice sadrže najviše magnezijuma?

Morska so

Čak i ako ovo nije čist magnezijum koji se unosi ishranom, može vam pomoći ako patite od nesanice. Napunite kadu toplom vodom i sipajte morsku so.

Lezite i opustite se. Koža će vam biti natopljena ovim rastvorom, koji blagotvorno deluje protiv zapaljenskih procesa i smanjuje otok. Ugodan san nakon ovog tretmana je zagarantovan.

Tamnozeleno lisnato povrće

Spanać i kelj bogati su biljnim vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima poput magnezijuma. Magnezijum se nalazi i u drugom zelenom povrću.

Orašasti plodovi i semenke

Semenke bundeve, orasi, brazilski orasi, lešnici, bademi i pistaći dobri su izvori magnezijuma koji pomaže kod anksioznosti i depresije.

Oni takođe poboljšavaju raspoloženje jer sadrže proteine, vlakna, zdrave masti i druge hranljive materije.

Ovas ili zob

Jedna šolja ovsene kaše sadrži 61mg magnezijuma. Ako ovoj užini dodate laneno seme i orahe, ta cifra će se dodatno povećati.

Banana

Možda je najlakši način da unesete magnezijum tako što ćete pojesti bananu. Jedna banana sadrži 32mg magnezijuma.

Tamna čokolada

Čokolada, koja sadrži više od 80 posto kakaa, bogata je antioksidansima. Takođe, sadrži mnogo magnezijuma.