Luk za kasalj

Luk za kašalj

Luk za kašalj, da vidimo kako deluje.

Luk, često prisutan u mnogim kuhinjama širom sveta, može biti više od začina – on može biti i efikasan prirodni lek za kašalj. Ovaj jednostavan sastojak ima svojstva koja se tradicionalno koriste za ublažavanje simptoma kašlja.

Luk sadrži jedinjenja poput flavonoida i sumpornih jedinjenja koja imaju prirodna antibakterijska i antivirusna svojstva. Ova svojstva čine luk korisnim u borbi protiv infekcija gornjih disajnih puteva koje često izazivaju kašalj.

Prirodni sirup od luka često se priprema za ublažavanje kašlja. Za pripremu, luk se seče na komade i stavlja u šerpu s medom ili šećerom. Kuvanjem ovog miksa na blagoj vatri dobija se gust sirup. Konzumiranje ovog sirupa može pomoći u smirivanju iritacije grla i smanjenju intenziteta kašlja.

Pored toga, inhalacija pare od kuvanog luka može biti korisna. Para koja sadrži lekovite supstance iz luka može olakšati otvaranje disajnih puteva i smanjiti iritaciju koja uzrokuje kašalj.

Ipak, treba imati na umu da luk može izazvati iritaciju kod nekih ljudi, posebno kod onih koji su osetljivi na njega. Takođe, pre primene bilo kog leka ili kućnog leka, važno je konsultovati se sa lekarom, naročito ako postoje postojeće zdravstvene tegobe ili se koriste lekovi.

Iako je luk efikasan u ublažavanju kašlja, treba ga koristiti uz ostale preporučene mere za ublažavanje simptoma kašlja, kao što su unošenje dovoljno tečnosti i odmor.

U suštini, luk je jednostavan sastojak koji može biti koristan prirodni lek za kašalj. Njegova svojstva mogu pružiti olakšanje od iritacije grla i smanjiti intenzitet kašlja kod nekih ljudi.