Lešnik lekovita svojstva

Lešnik lekovita svojstva

Lešnik, ova malena orašasta plodina, ne samo da je ukusna i raznovrsna u kuhinji, već je i prepuna korisnih hranjivih sastojaka. Lešnik ima dugu istoriju upotrebe u ishrani i medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Njegova sposobnost da pruži različite zdravstvene beneficije čini ga popularnim i cenjenim sastojkom širom sveta.

Lešnik je bogat raznim hranjivim sastojcima, uključujući zdrave masti, proteine, dijetalna vlakna, vitamin E, folat, magnezijum i antioksidante poput flavonoida i fenolnih jedinjenja. Ovi sastojci doprinose različitim koristima za zdravlje, čineći lešnik više od običnog orašastog ploda.

Jedna od ključnih prednosti lešnika je njihova sposobnost da podrže zdravlje srca. Zdrave masti koje se nalaze u lešnicima, poput mononezasićenih i polinezasićenih masti, pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi, smanjujući rizik od srčanih bolesti. Takođe, prisustvo antioksidanata može doprineti smanjenju upalnih procesa u telu i poboljšati opštu funkciju srca.

Osim toga, lešnici su takođe povezani sa smanjenjem rizika od određenih vrsta kancera. Antioksidativna svojstva koja poseduju pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, koji mogu igrati ulogu u razvoju kancera. Studije su pokazale da redovna konzumacija lešnika može smanjiti rizik od određenih vrsta kancera, poput raka debelog creva i raka dojke.

Takođe, lešnici mogu biti korisni za upravljanje telesnom težinom. Iako su energetski bogati, istraživanja su pokazala da konzumacija umerene količine lešnika može pomoći u održavanju osećaja sitosti zbog visokog sadržaja vlakana i proteina. To može sprečiti prejedanje i podržati kontrolu telesne težine.

Zdravlje mozga takođe može imati koristi od lešnika. Vitamin E, koji se nalazi u ovim orašastim plodovima, igra ulogu u zaštiti ćelija mozga od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ovo može pomoći u očuvanju kognitivnih funkcija i smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.

Lešnici su takođe važni za zdravlje kostiju. Sadrže minerale poput magnezijuma, kalcijuma i fosfora, koji su ključni za održavanje jačine kostiju i prevenciju osteoporoze. Ovi minerali podržavaju zdravlje kostiju i pomažu u očuvanju gustoće kostiju kako starimo.

Osim toga, lešnici mogu imati pozitivan uticaj na kontrolu šećera u krvi. Iako sadrže određenu količinu ugljenih hidrata, njihov visok sadržaj vlakana i proteina može doprineti sporijem oslobađanju šećera u krvotok, čime se sprečavaju nagli skokovi i padovi nivoa šećera u krvi.

Uz sve ove zdravstvene beneficije, važno je imati na umu da lešnici sadrže kalorije i treba ih konzumirati umereno, posebno ako se vodi računa o telesnoj težini. Takođe, mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi, stoga je važno biti oprezan ako postoji prethodna alergija na orašaste plodove.

U suštini, lešnici su ne samo ukusni, već i bogati hranjivim sastojcima koji doprinose različitim aspektima zdravlja. Redovna i umerena konzumacija ovih orašastih plodova može imati pozitivan uticaj na zdravlje srca, mozga, kostiju, težine i šećera u krvi, čineći ih vrednom i korisnom dodatkom ishrani za održavanje zdravog načina života.