Lečenje kandide

Lečenje kandidePre nego što predjemo na lečenje kandide, trebalo bi da opišemo kakva je gljivica u pitanju i kakvi su simptomi infekcije.

Kandida je gljivica čije se spore nalaze svuda oko nas, u bazenima za kupanje, na vešu i u krevetskoj posteljini. Može biti i stalni stanovnik vagine a da pri tome ne pravi nikakve smetnje. Međutim, ako se ekološka ravnoteža vagine naruši kandida se naglo razvija i razmnožava, naročito u dubljim delovima ovog organa i oko grlića.

Simptomi infekcije kandidom

Kao i kod većine bolesti, lečenje kandide je uspešnije ukoliko je započeto na vreme. Zato je važno reagovati čim se jave prvi simptomi infekcije.

– Nadražaj, osećaj paljenja i svrab na spoljašnjim polnim organima i na ulazu vagine. Ponekad su male usne i vagina intenzivno crveni, što je znak uznapredovalog zapaljenja.

– Krpičasti sekret bele boje koji se cedi iz vagine, ima miris hlebnog kvasca, a njegovi delovi čvrstoću ljuspica mladog sira.

– Ponekad se oseća pečenje posle mokrenja, a postoji i pojačan nagon za mokrenjem.

Kada se pogledaju vaginalni zidovi uz pomoć spekuluma, nailazi se na pomenute trošne ljuspice. Ispod njih je površina zida nadražena, crvena i smežurana.

Dokazivanje infekcije kandidom

Da bi bili sigurni da se zaista radi o kandidi, možemo uzeti nešto sekreta, koji se, pomešan sa fiziološkim rastvorom razmaže preko mikroskopske pločice (bris). Obično se gljivica vidi i bez bilo kakvog bojenja. Međutim, zbog lakšeg uočavanja među epitelnim ćelijama ipak se savetuje upotreba KOH (kalijum-hidroksida) umesto fiziološkog rastvora. Ova hemikalija rastvara ćelije (liziranje) tako da se stvara svetla osnova na kojoj se ističu tamni končići gljivičnih nastavaka.

Lečenje kandide

Lečenje kandide se sprovodi sredstvima za lokalnu i oralnu upotrebu.

Lokalno lečenje kandide uključuje vaginalete (vaginalne globule) i kreme spravljene na bazi nistatina (Mycostatin, Monistat…). Lečenje traje 10-15 dana i potrebno ga je sprovesti do kraja, čak i ako simptomi infekcije brzo nestanu.

Ovi preparati se mogu i piti (oralna primena), što se savetuje naročito kada je sistem organa za varenje takođe zahvaćen (ponekad dominira ozbiljan proliv). U opisanom slučaju je za postavljanje dijagnoze odlučujući pregled sekreta nakupljenog u završnom delu debelog creva (rektumu).

Isto tako postoje i lekovi “širokog spektra” koji jednovremeno napadaju više uzročnika vaginitisa (Gynosterosan…). Nezgoda ovog metoda lečenja je u tome što su gljivice sve manje i manje osetljive na ove vrste lekova, najvećim delom zbog njihove prečeste upotrebe (infekcije tada dobijaju hroničan tok).

Ukoliko dodje do hroničnog oblika infekcije, lečenje kandide može biti veoma mukotrpno.