Laneno seme kao lek

Laneno seme kao lek

Laneno seme se upotrebljava kao lek, zato ćemo sada opisati koja su njegova lekovita svojstva.

Laneno seme je bogato vlaknima, koja uklanjaju štetne toksine iz tela, čiste debelo crevo i promovišu zdrav imunološki sistem. Proces detoksikacije je od suštinskog značaja za borbu protiv hroničnog umora i simptoma upale. Dodajte kašiku lanenog semena u ovsenu kašu za doručak, to je najbolje rešenje za detoksikaciju organizma.

Smanjuje nivo holesterola. Laneno seme pomaže u održavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola na normalnom nivou, dok podiže HDL (dobar) holesterol. HDL holesterol održava regulaciju krvnog pritiska i sprečava bolesti srca. Možete jesti 2-4 kašičice lanenog semena dnevno ili 1-2 kapsule lanenog ulja. Prethodno se konsultujte sa svojim lekarom ako odlučite da isprobate suplemente na bazi lanenog ulja.

Umanjuje rizik od raka. Lignani u lanenom semenu pomažu u smanjenju rizika od raka dojke zbog svojih antiestrogenih komponenti. Lignani pomažu u blokiranju enzima koji učestvuju u proizvodnji hormona koji uzrokuju rast i širenje tumorskih ćelija. Laneno seme takođe sprečava rak prostate, jajnika i debelog creva. Omega-3 masne kiseline inače igraju važnu ulogu u borbi protiv ćelija karcinoma.

Štiti od bolesti srca. Poznato je da ALA omega-3 masne kiseline smanjuju akumulaciju masti u arterijama što dovodi do ateroskleroze. Takođe pomažu u smanjenju upale sprečavanjem stvaranja krvnih ugrušaka u arterijama koji uzrokuju moždane i srčane udare. Neka vaše srce bude zdravo uz dnevnu dozu lana u vašoj ishrani!

Laneno seme je odlično za zdravu kožu. Visoka antiinflamatorna svojstva lana pomažu u održavanju kože hidriranom. Omega-3 masne kiseline takođe smanjuju neka hronična stanja kože poput rozaceje, akni, ekcema, kožnih alergija, opekotina od sunca, pa čak i štite od raka kože. Možete svakodnevno isprobati masažu lanenim uljem na koži kako bi ona bila čista i glatka.

Pomaže u lečenju simptoma menopauze. Laneno seme sadrži puno lignana koji sadrže estrogene koji smanjuju simptome menopauze kod žena. Lignani deluju kao konvencionalna hormonska supstituciona terapija u borbi protiv valunga, promena raspoloženja i sprečavanja raka jajnika. Predložena doza lanenog semena je 1-3 kašike dnevno. Pre upotrebe, obavezno se konsultujte sa specijalistom.

Laneno seme

Stabilizuje nivo šećera u krvi. Laneno seme kao lek se široko koristi za održavanje nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Alfa linolenska kiselina i vlakna semena sprečavaju visok nivo šećera u krvi u našem telu. Takođe poboljšavaju osetljivost na insulin i smanjuju netoleranciju za glukozu.

Održava zdravlje kose. Vitamin E iz lanenog semena pomaže u obezbeđivanju pravilne ishrane folikula i korena dlake. Omega-3 masne kiseline regenerišu lomljivu kosu i sprečavaju alopeciju (gubitak kose). Esencijalne masne kiseline iz semena pomažu u dobijanju jake i zdrave kose.

Laneno seme poboljšava varenje. Visok sadržaj rastvorljivih vlakana u semenu lana promoviše zdravo varenje i sprečava rak debelog creva. Njihova konzumacija doprinosi slobodnom prolazu hrane kroz creva. Najvažnija stvar prilikom konzumiranja lanenog semena je da pazite da pijete puno vode, to će u velikoj meri poboljšati efekat njihove upotrebe.

Odlično je i za mršavljenje. Omega-3 masne kiseline održavaju metabolizam normalnim i daju energiju za ceo dan. Sa visokim sadržajem vitamina B, kalijuma, magnezijuma i cinka, laneno seme sadrži skoro sve neophodne sastojke za mršavljenje. Laneno seme je takođe bogat izvor glutena i može se mešati čak i sa hranom sa smanjenim sadržajem masti ili grčkim jogurtom. Biće to hranljiva i zdrava užina koja će vam dati energiju za ceo dan.

Možemo zaključiti da je laneno seme pravi prirodni lek!