Koliko je so zdrava a koliko ne

So je ukus života – Koliko je so zdrava a koliko ne?

Na samom početku moramo reći: So je ukus samog života!

Često kad opisujemo ukus nečega, kažemo slano. Ali kako opisujete ukus same soli? Stavljajući kristal soli na jezik, osećamo nešto što bi se u pozadini moglo nazvati gorčinom. Ako so dodate jelu, tada će hrana imati nove aspekte ukusa. Šetajući uz more, so možemo osetiti u vazduhu. Nakon što smo se slučajno povredili i polizali kap krvi, takođe je osećamo.

Mnogo je izreka i običaja povezanih sa soli.

Posipanje soli, prosipanje soli kao nešto što se ne treba raditi. Goste su od davnina dočekivali s hlebom i solju.

A ako je hleb dio života kojim je gost pozvan s domaćinima, onda je so ono što ulepšava i ispunjava ovaj život. Osećaji, emocije, strasti… Mnogo bi toga bilo drugačije da u našem životu nema soli. Ali u naše vreme so se sve više naziva “belom smrću”.

So natrijum hlorid

Da li je to istina? Severni narodi koji ne koriste so u hrani nemaju toliko kardiovaskularnih bolesti. Šezdesetih i sedamdesetih godina so je bila kriva za hipertenziju, zatajenje bubrega, koronarne bolesti i gojaynost. To je delomično tačno. Ali ne zaboravite da je izbacivanje soli iz ishrane takođe vrlo opasno i nedopustivo. Pa, s čime je sve to povezano i šta bismo trebali učiniti?

Koliko je so zdrava a koliko ne?

Poznati američki naučnik Paul Bragg verovao je da ljudskom telu apsolutno ne treba kuhinjska so, i nazvao ga je otrovom. Zabluda takvih stavova sada se smatra potpuno dokazanom.

A sada hajde da otkrijemo još zanimljivih činjenica o soli…

1. Kuhinjska so je vitalna za ljudski život, kao i za sva ostala živa bića. Uključena je u održavanje i regulaciju ravnoteže vode i soli u organizmu i razmene natrijum-kalijevih iona. Suptilni biološki mehanizmi održavaju stalnu koncentraciju NaCl u krvi i drugim telesnim tečnostima.

Razlika u koncentraciji soli unutar i izvan ćelija glavni je mehanizam za snabdevanje ćelija hranjivim materijama i uklanjanje njezinih otpadnih materija.

Isti mehanizam razdvajanja koncentracije soli koristi se u stvaranju i prenosu nervnih impulsa od strane neurona. Uz to, ion Cl u soli glavni je materijal za proizvodnju sone kiseline, važne komponente želudačnog soka.

2. S druge strane, preterani unos soli može biti veoma opasan po zdravlje. Smrtonosna doza soli je 3 grama po kilogramu telesne težine. Primerice, za osobu tešku 80 kg smrtno će biti ako pojede oko 240 grama soli u jednom obroku. Inače, otprilike ova količina soli stalno se nalazi u telu odrasle osobe.

3. Prosečni dnevni unos soli za odraslu osobu je 3-5 grama soli u hladnim zemljama i do 20 grama u vrućim. Razliku uzrokuje različit intenzitet znojenja u vrućoj i hladnoj klimi.

4. Postoji mnogo različitih soli, od kojih se neke mogu i jesti. Ali natrijum hlorid (NaCl) je najprikladniji za hranu, a njegov ukus nazivamo slanim.

Ostale soli imaju neželjeni gorak ili kiselkast ukus, iako takođe mogu imati određenu vrednost u ljudskoj ishrani. U adaptiranom mleku za dojenčad postoje tri vrste soli – magnezijum hlorid, kalijum hlorid i natrijum hlorid.

5. Stona so služi kao izvor stvaranja u želucu sone (hlorovodične) kiseline, koja je sastavni deo želudačnog soka.

6. S niskom kiselošću, lekari pacijentu prepisuju slabu vodenu otopinu hlorovodične  kiseline, a s visokom kiselošću kada osoba oseća žgaravicu preporučuje mu se uzimanje sode bikarbone, jer ona neutrališe višak kiseline.

7. Stona so ima slaba antiseptička svojstva, pa tako 10-15% sadržaja soli sprečava razvoj truljenja  i bakterija, što je razlog da so ima tako široke upotrebe kao konzervansa hrane.

8. U davna vremena so se dobijala spaljivanjem pojedinih biljaka u vatri, a dobijeni pepeo je korišten kao začin.

9. Drevni narodi cenili so jednako kao i zlato. Primerice, deo plate rimskih vojnika  davao se u soli (latinski naziv: Sal). Odatle su Englezi uzeli naziv za “plata”. Pre mnogo godina so je bila toliko skupa da su se zbog nje vodili ratovi. A danas je so najjeftiniji dodatak ishrani, osim vode.  U proljeće 1648. u Moskvi se dogodio takozvani “Соляной бунт”, uzrokovan preterano visokim porezom na so.

10. Već pre 2000 godina Kinezi su naučili dobijati ​​kuhinjsku so isparavanjem morske vode.

11. Kad se morska voda smrzne, led postaje neslan, a preostala nesmrznuta voda postaje puno slanija. Topljenjem leda možete dobiti pitku vodu iz morske vode, a so se dodaje kuvanju uz manju potrošnju energije.

12. Najveća slana močvara na svetu je slana močvara Uyuni u Boliviji.

13. Svetska potrošnja kuhinjske soli premašuje 22 miliona tona godišnje. Svaka osoba troši u proseku oko 8 kg soli godišnje. Trećina proizvedene soli ispari iz morske vode.

14. U trgovinama so sadrži do 97% NaCl, ostatak čine razne nečistoće. Najčešće joj se dodaju jodidi i karbonati; posljednjih godina sve se više dodaju fluoridi.

15. Za prevenciju zubnih bolesti koristite sol s fluoridom. Od pedesetih godina prošlog stoljeća fluor se dodaje soli u Švicarskoj, a zahvaljujući pozitivnim rezultatima u borbi protiv karijesa, fluor se dodaje soli u Francuskoj i Njemačkoj 1980-ih.

16. Unos viška soli u poredjenju s fiziološkom normom dovodi do povećanja krvnog pritiska. Prekomerni unos soli uzrokuje bolesti srca i bubrega.

17. U Sjedinjenim Američkim Državama prodaje se nekoliko vrsta “soli s malo natrijuma“. Uprkos naizgled paradoksu, istina je! Većina ove soli je mešavina natrijevog hlorida (najmanje 50% masenog dela) s kalijum ili magnezijum hloridima. Među njima se ističe Salt Sense, koji pruža “redukovani natrijum” bez takvih trikova. Zahvaljujući patentiranoj tehnologiji, natrijum hlorid se kristališe ne u obliku karakterističnih prizmi, već u obliku “pahuljica”, usled čega je njegova gustina manja (0,76 g/cm³ nasuprot 1,24 g/cm³ kod “obične” soli). Kao rezultat toga, kašičica Salt Sense-a zapravo sadrži trećinu manje natrijuma (i soli kao takve).