Kako zaustaviti proliv

Kako zaustaviti proliv narodnim lekovima?

Proliv se može zaustaviti narodnim lekovima u velikom broju slučajeva. Mnogi su već isprobali neke od njih, pa već imaju svoj recept. Za uznemiren stomak pomoći će narodni lekovi protiv proliva, naročito kod odraslih osoba i onda kada je u pitanju akutni proliv.

Prirodna sredstva protiv proliva deluju blaže, ali ne manje efikasno od tradicionalnih farmaceutskih preparata. A mnogi od njih su vam gotovo uvek pri ruci.

Uzroci proliva

Proliv (dijareja) je simptom koji se javlja u vezi sa različitim bolestima i poremećajima u organizmu. Najčešći uzroci dijareje su:

  • trovanje hranom,
  • virusna ili bakterijska infekcija,
  • bolesti gastrointestinalnog trakta,
  • tumori,
  • reakcija na upotrebu lekova,
  • nedostatak enzima,
  • stres,
  • autoimune bolesti.

Proliv često prate bolovi u stomaku i mučnina. U nekim slučajevima narodni lekovi će vam pomoći da se rešite ovih neprijatnih simptoma. Naši preci su znali šta treba da rade kada imaju proliv, iako nisu imali pri ruci lekove. Tako se mnogi recepti za lečenje proliva koriste se i danas.

Narodni lekovi protiv proliva

1. Pirinčana voda

Pirinčana voda je veoma jednostavan narodni lek protiv proliva i lako se priprema. Potrebno je samo skuvati pirinač u dosta vode (kao čaj). Pije se tokom dana, umesto vode, a i pirinač se može slobodno pojesti. Samo je važno da se ne dodaju nikakve masnoće, niti šećer. Malo soli može slobodno da se ubaci, to ništa neće smetati, samo će pomoći da napitak bude ukusniji.

Protiv proliva

2. Cimet i ljuta paprika

Ovaj začin deluje antimikrobno i posebno je dobar kod dijareje izazvane nekvalitetnom hranom. Da biste pripremili lekovito piće u čaši ključale vode, rastvorite četvrtinu kašičice cimeta i mali prstohvat crvene ljute paprike. Posudu sa ovom tečnošću ostavite na toplom mestu 30 minuta. Nakon toga uzimajte po 2 kašike na svakih sat vremena.

3. Skrob od krompira

Ovaj proizvod ima adstringentno i vezivno dejstvo. Postoji nekoliko recepata za lečenje proliva uz pomoć krompirovog skroba. Najjednostavniji narodni recept je razblažiti kašičicu ovog proizvoda u 100 ml vode i piti. Takođe možete samo staviti kašiku skroba u usta i polako ga pojesti u malim gutljajima.

4. Crna čokolada

Crna čokolada je veoma efikasno prirodno sredstvo protiv proliva, a tretman je jednostavan i ukusan. Nekoliko puta u toku dana pojedite nekoliko kockica crne čokolade.

Čajevi protiv proliva

Da biste zaustavili proliv, ili barem ublažili neke simptome ove pojave, možete koristiti i biljne čajeve. A to su čajevi od: kamilice, nane, listova dunje ili kupine, majčine dušice, šipka i djumbira.

Napomena:

Ukoliko uz pomoć narodnih lekova niste uspeli da zaustavite proliv za 2-3 dana, postoji mogućnost da je on samo jedan simptom neke sasvim druge bolesti, pa se u tom slučaju obavezno javite lekaru da biste detaljno ispitali svoje zdravstveno stanje.