Proširene vene na nogama

Kako sprečiti pojavu proširenih vena na nogama?

Veoma je korisno znati kako sprečiti pojavu proširenih vena na nogama, jer je preventiva uvek bolja od lečenja.

Iz različitih razloga mnogi ljudi pate od proširenih vena, posebno na nogama. U ovom slučaju, proširene vene ne utiču samo na izgled nogu, već mogu izazvati bol i nelagodnost.

Čim primetite ovaj problem kod sebe, važno je odmah se obratiti lekaru. Iako u većini slučajeva nema ozbiljnih posledica, lekar će vam pomoći da se izborite sa ovim problemom i izbegnete pogoršanje stanja i simptome.

A sada pogledajte kako možete sprečiti pojavu proširenih vena

Izbegavajte dugo sedenje
Kada jako dugo sedite, cirkulacija u nogama ne funkcioniše kako bi trebalo – vene moraju jače da „rade“ da bi krv došla do srca. To može prouzrokovati oticanje zglobova, kao i proširene vene.

Da biste smanjili negativne efekte sedenja, podesite alarm i prošetajte se na minut ili dva na svakih pola sata. Povremeni rad stopala takođe može biti od pomoći.

Vežbajte noge
Redovna fizička aktivnost poboljšaće cirkulaciju u nogama, a samim tim i smanjiti rizik od proširenih vena. Pa, vežbe poput trčanja i penjanja stepenicama su sjajne u ovom slučaju.

Samo ako već imate proširene vene, ne preopterećujte noge vežbanjem i obratite se lekaru koji će vam reći koje su vežbe bezbedne za vas.

Podignite noge u vis
Ako možete, radite ovu vežbu 3-4 puta dnevno, sve ukupno oko 15 minuta, jer će vam koristiti da sprečite pojavu proširenih vena. Sve što treba da uradite je da legnete na pod i podignete noge. Možete ih prisloniti i na zid. Kada ste u ovom položaju, cirkulacija u nogama se poboljšava, a samim tim i otok se smanjuje.

Nosite uske čarape
Tesne čarape mogu ublažiti simptome proširenih vena i možete ih nositi kada treba dugo sedeti ili stajati. Dobra je ideja da se obratite lekaru koji će vam reći da li i koliko dugo treba da nosite uske čarape.

Pazite na svoju telesnu težinu
Ponekad prekomerna težina može pogoršati stanje proširenih vena. Kada smršate, pritisak u nogama će se smanjiti, a sa njim i problemi sa venama.