Kako se rešiti gljivica na nogama

Kako se rešiti gljivica na nogama

Gljivice na noktima i stopalima mogu biti ne samo estetski problem već i izvor nelagodnosti i iritacije. Zvanično poznate kao onihomikoza, ove gljivice se obično razvijaju u vlažnom okruženju, poput toplih cipela ili bazena. Srećom, postoji nekoliko efikasnih načina da se rešite gljivica na nogama i ponovo vratite zdravlje svojih stopala.

Osnovno čišćenje i održavanje higijene

Prva linija odbrane protiv gljivica na nogama je održavanje čistih i suvih stopala. Redovno perite noge sapunom i vodom, posebno nakon aktivnosti koje uzrokuju znojenje. Važno je temeljno osušiti stopala nakon tuširanja ili kupanja, posebno između prstiju, kako bi se smanjila vlažnost, koja je idealna za rast gljivica.

Menjanje obuće i čarapa

Nosite čiste čarape od prirodnih materijala poput pamuka koji apsorbuje vlagu. Takođe, menjajte čarape svakodnevno. Što se tiče obuće, odaberite cipele koje dobro dišu i nisu preuske, jer zadržavanje vlage može pogodovati razvoju gljivica. Rotiranje obuće može pomoći da se osuše između nošenja.

Upotreba antifungalnih krema i sprejeva

Antifungalne kreme i sprejevi su dostupni u apotekama bez recepta. Oni sadrže aktivne sastojke poput klotrimazola, terbinafina ili mikonazola koji pomažu u uništavanju gljivica na noktima i koži. Redovna primena ovih preparata prema uputstvima može pomoći u smanjenju i eliminaciji gljivične infekcije.

Upotreba prirodnih lekova

Neke prirodne supstance imaju antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju gljivica. Ulje čajevca, ulje origana, ocat jabukovog sirćeta i ekstrakt belog luka su neke od prirodnih opcija koje su istraživane zbog svoje efikasnosti protiv gljivičnih infekcija. Međutim, pre upotrebe prirodnih lekova, preporučuje se konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom.

Higijena noktiju

Održavanje čistih noktiju može sprečiti širenje gljivica. Redovno skraćivanje noktiju, posebno na nogama, može smanjiti mesto na kojem se gljivice mogu razviti i sakupljati. Važno je koristiti čiste škare ili turpiju za nokte kako biste izbegli širenje infekcije.

Piling i natapanje

Piling stopala može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože, smanjenju zadebljanja i smanjenju površine na kojoj se gljivice mogu razmnožavati. Natapanje stopala u toplom sapunu ili rastvoru sode bikarbone može takođe pomoći u smanjenju iritacije i suzbijanju gljivica.

Ishrana i dodaci ishrani

Neke namirnice i dodaci ishrani mogu imati blagotvoran uticaj na imuni sistem i opšte zdravlje kože. Ishrana bogata antioksidansima, kao i dodaci poput probiotika, vitamina D i cinka, mogu podržati borbu protiv gljivičnih infekcija.

Poseta dermatologu ili lekaru opšte prakse

U slučaju jakih ili persistentnih infekcija, važno je potražiti medicinsku pomoć. Lekar može preporučiti jače antifungalne lekove, kao i pružiti dodatne savete i strategije za lečenje gljivica na noktima i stopalima.

Zaključak

Gljivice na noktima i stopalima mogu biti uporne i dosadne, ali postoji niz strategija koje mogu pomoći u njihovom lečenju i prevenciji. Redovna higijena, upotreba antifungalnih preparata, održavanje suvih stopala i konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom mogu biti ključni koraci ka rešavanju ovog problema. Važno je biti strpljiv i dosledan u primeni metoda lečenja kako bi se postigli optimalni rezultati.