Ishrana u menopauzi – vitamini i minerali

Ishrana u menopauziKontrolisana ishrana u menopauzi mnogim ženama može pomoći da mnogo lakše prebrode ovaj prirodni proces, koji sa sobom ipak može doneti i neke neprijatnosti. To je period kada vitamini i minerali imaju važnu ulogu.

Zato ćemo nabrojati u čemu ishrana u menopauzi treba da bude bogata.

Vitamini u menopauzi

– Vitamin E: Ovaj vitamin je posebno važan u menopauzi, za genitalnu sferu, ali i za srce, krvne sudove, nerve, mišiće i kožu. Vitamin E se posebno preporučuje u lečenju zapaljenja spoljašnjih genitalija i njihovog svraba, kao i smetnji u menopauzi. Nalazi se u žitaricama, naročito u njihovoj klici, u biljnim uljima ceđenim, kao što je već rečeno, hladnim postupkom, u zelenim delovima biljaka, polenu, kikirikiju.

– Vitamin F: Iako je malo poznat, ima veliku važnost. Pod ovim imenom se podrazumeva grupa od tri nezasićene masne kiseline, koje se nalaze u svakoj ćeliji tela i koje učestvuju u stvaranju (sintezi) masti. Vitamin F je bitan za ćelijsku razmenu i u neutralisanju otrova (antitoksičko dejstvo). Nedostatak ovog vitamina izaziva oboljenja kože, smetnje krvotoka, poremećaj rada jetre i nervnog sistema kao i predispoziciju za nastanak raka, pa je izmedju ostalog veoma važan i u menopauzi. Nalazi se najviše u sirovim uljima, dobijenim hladnim postupkom iz sledećih biljaka: suncokreta, oraha, lešnika, uljane repice, divljeg šafrana, lana (koji ima najjači ukus).

– Vitamin A: To je vitamin rasta kože, sluzokože i zarašćivanja rana. Nalazi se u ribljem mesu, mlečnim proizvodima, salati, spanaću, šargarepi, kajsiji. Tako da ishrana u menopauzi svakako treba da uključuje ove namirnice.

– Vitamin B: Kompleks koji podrazumeva dvadesetak vitamina bitnih za rast, funkcionisanje nervnog sistema, za oči, kožu i sluzokožu. Vitamini B1 i B3 su korisni u slučaju glavobolje, B2 za vaginalni svrab, B6 se koristi za popuštanje grčeva, a B9, ili folna kiselina, za stvaranje estrogenih hormona. B-kompleks se nalazi u pivskom kvascu, žitnoj klici i uopšte u integralnim žitaricama, bademu, ribi (losos), mesu i jetri.

Minerali u menopauzi

– Kalcijum: Mineral koji ima dejstvo protiv osteoporoze i toplotnih talasa, zajedno sa vitaminom C, pa zato ishrana u menopauzi treba da bude bogata kalcijumom. Nalazi se u mlečnim proizvodima, slačici, maslačku, potočarki, bademima, zrnevlju susama.

– Gvožđe: Neophodan je sastojak krvnog pigmenata (hemoglobina), koji učestvuje u snabdevanju tkiva kiseonikom. Služi za lečenje malokrvnosti. Nalazi se u matičnjaku, peršunu, spanaću, jajima, kajsiji, crvenoj rotkvi i u integralnim žitaricama. Gvožđe se resorbuje u crevima u prisustvu bakra, koji se nalazi u svežem voću i zelenom povrću, kao oligoelement u kombinaciji Mn-Cu-Co (mangan-bakar-kobalt). Jedan od najjednostavnijih načina da se unese veća količina gvožđa u organizam je sledeći: svako jutro se pojede jabuka, u koju je prethodne večeri zabodeno nekoliko eksera od oksidirajućeg gvožđa (ovaj recept je proveren kod velikog broja trudnica). Prethodno, naravno, eksere treba izvaditi iz jabuke!

– Magnezijum (Mg): Mineral koji je takodje jako važan kada je u pitanju ishrana u menopauzi, jer ima enzimsku funkciju. Neophodan je za resorpciju kalcijuma, ćelijski je regenerator, reguliše psihičku i neurovegetativnu  (vago-simpatičku) ravnotežu (što je od značaja u slučaju toplotnih talasa), drenira jetru, usporava procese starenja. Nalazi se u soji, orasima, integralnim žitaricama, morskoj soli, mleku, jajima i limunu.

– Fosfor (P): Učestvuje u stvaranju tkiva, između ostalog i koštanog, u produkciji hormona i resorpciji kalcijuma. Ovaj hemijski elemenat ima odlučujući uticaj na energetska zbivanja u nervnom sistemu, posebno intelektualna i seksualna. Dakle, ishrana u menopauzi obavezno treba da sadrži dovoljno fosfora. Nalazi se u žitaricama (klice, pre svega), belom luku, celeru, šargarepi, sezamu, bademu, orasima, gvožđu i ribljem mesu.