Gonoreja

Gonoreja ili triper

Uzrok gonoreje ili tripera je bakterija koja pod mikroskopom ima izgled zrna kafe. Zove se Neisseria gonorrheae, ili jednostavno gonokok.

Simptomi infekcije

Simptomi gonoreje kod muškaraca: Ova bakterija kod muškaraca, vrlo brzo posle kontaktne infekcije, stvara probleme (iscedak iz spoljašnjeg otvora mokračnog kanala i pečenje pri mokrenju, odakle potiče popularno ime bolesti “vruća nužda”).

Simptomi gonoreje kod žena: Kod žena, naprotiv rani stadijumi su obično bez bilo kakvih simptoma. Retke su osobe ženskog pola koje dobiju znake infekcije u periodu od 2 do 3 nedelje posle seksualnog kontakta sa zaraženim muškarcem. Ovi znaci se sastoje iz žutozelenog sekreta, svraba ili pečenja pri mokrenju, što se lako može proglasiti i jednim običnim (banalnim) zapaljenjem vagine ili cervicitisom.

Kada se infekcija proširi na matericu i na jajovode, bolesnica može da oseti bolove u malom stomaku ili u krstima. Ponekad se na to nadovezuje temperatura i nagon za povraćanje, a menstrualni ciklusi postaju neredovni.

Nelečeni triper

Često se postavlja pitanje, šta bi se moglo dogoditi ako se triper (gonoreja) ne bi lečio. Treba znati da triper nije ništa slično što i obična kijavica. i neće proći sam od sebe. Već da se mora veoma ozbiljno shvati i isto tako lečiti.

Nelečeni triper se ne zaustavlja na opisanim poremećajima i simptomima, već bolest napreduje i izaziva dalje zapaljenje zglobova, moždanica, srčanih zalistaka, kao i slepilo, sterilitet, pa čak i smrt.

Gonoreja kod novorodjenih beba

Novorođenče inficirane majke se može zaraziti gonokokom prilikom prolaska kroz porođajni kanal. Gonokok se pritom rado naseljava na dečijim očima. Zbog toga u bolničkim ustanovama postoji praksa da se u oči svih beba ukapa rastvor srebrnog nitrata i da se na taj način spreči zapaljenje.