Glog

Glog najbolja biljka za srce

Glog je najbolja biljka za srce, koliko je do sada poznato u starim i novim zapisima o prirodnim lekovima.

Nije slučajno da glog vole pristalice tradicionalne medicine. Sadrži mnogo vitamina (A, C, E, K, grupa B), glikozide, holin, karotenoide, esencijalna ulja, šećere, masne kiseline. Biljka glog sadrži flavonoide, tanine, esencijalno ulje. Ovo je prilično poznata i često upotrebljavana biljka u Rusiji, a posebno je raširen crveni glog.

Glog je dakle dobro poznat pre svega kao najbolji prirodni lek za bolesti srca. Na primer, koristi se za normalizaciju srčane frekvencije, preporučuje se kao deo kompleksne terapije za neke druge poremećaje kardiovaskularnog sistema (angioneuroze, atrijalnu fibrilaciju, paroksizmalnu tahikardiju…). Veruje se da čaj od gloga može gotovo u potpunosti da obnovi srce i da ima blagotvoran uticaj na sve srčane tegobe.

Glog za srce

Prirodni lekovi na bazi gloga blagotvorno deluju na nervni sistem, jer deluju umirujuće. Dekokcija cvetova gloga ima antiaterosklerotski efekat. Glog će biti koristan kod povećane anksioznosti, a postaće i verni saveznik u borbi protiv nesanice.

Zvanična medicina takođe prepoznaje i priznaje lekovita svojstva gloga – pa tako u skoro svakoj apoteci možete pronaći tinkturu ili čaj od gloga koji imaju sva korisna svojstva ove biljke.

Šta se sve pravi od gloga?

  • Tinktura gloga
  • Infuzija za lečenje umora
  • Infuzija za borbu protiv nesanice
  • Umirujući čaj od gloga
  • Zdravi džem od gloga sa semenkama

Lekoviti pripravci su daleko od jedinog područja primene gloga. Ove lekovite bobice se upotrebljavaju i kao punjenje za pite, žele, džem, pekmez, voćni napitak, biljni čaj, sok i još mnogo toga.

Cvetovi gloga se obično beru krajem proleća ili početkom leta, plodovi u jesen, pre prvog mraza, a kora u proleće.

Naravno, zloupotreba gloga može dovesti do smanjenja krvnog pritiska. Stoga se postavlja pitanje kako glog sačuvati za zimu da bi uživali u njegovom ukusu i po hladnom vremenu. Najjednostavnije rešenje je zamrzavanje plodova, u tom slučaju se njihova korisna svojstva sačuvaju. Pored toga, bobice gloga možete osušiti na isti način kao i šipak kako biste ih dodali čaju, ili da ih jedete kao slatkiše.

Kako se pravi lekovita tinktura od gloga?

Poznatu tinkturu gloga lako je pripremiti od suvih cvetova ove biljke. Da biste to uradili, potopite 10 g cvetova u 100 ml vodke ili 70% alkohola, i ostavite u mračnoj prostoriji 10 dana, u zatvorenoj posudi. Nakon toga procedite i čuvajte u bočici od tamnog stakla. Koristite tinkturu za ublažavanje stresa (efekat će se povećati dodatkom valerijane i / ili materine trave). Tinktura od gloga upotrebljava se za eliminisanje bolova u srcu i aritmije.

Infuzija od gloga za borbu protiv nesanice

40 g cvetova crvenog gloga prelijte sa 200 ml ključale vode. Uzimajte po 1 kašiku 3 puta dnevno, tokom 3 nedelje.