Dren

Dren – Zaboravljene bobice

Zdrav kao dren.
Gde dren raste, lekari nisu potrebni.
Crveni doktor.

Ovo su samo neke narodne izreke koje opisuju jednu davno zaboravljenu biljku. Njeno ime je dren, (Latinski naziv: Cornus mas), (Engleski naziv: Cornelian cherry).

Danas želimo da je vratimo iz zaborava. I da joj na listi lekovitih biljaka dodelimo mesto koje zaslužuje, jer su lekovita svojstva drena fascinantna.

Ove crvene bobice su nekada bile glavna komponenta mnogih recepata narodne medicine. Ima ih na svim kontinentima, osim u Australiji.

Na ovom drvetu sve je lekovito. Od korena, pa sve do lista i ploda. I sve se upotrebljava za pripremu raznih čajeva i sokova.

Dren je veoma efikasan u lečenju mnogih bolesti kao što su: anemija, boginje, dijabetes, hemoroidi, bolesti bubrega, jetre i još mnogo toga…

Bobice drena su prepune korisnim materijama. Ovde moramo posebno da istaknemo magnezijum, kalijum, gvoždje, cink, pektin, vitamin C i mnoštvo antioksidanata.

Iako se zacrvene već sredinom leta, beru se krajem avgusta ili u septembru, kada plodovi postanu jarko crveni i počnu sami da otpadaju. Najčešće su potpuno zreli tek posle prvih mrazeva i tada samostalno opadaju. Dakle, mogu se brati ili sakupljati sa zemlje.

Ovaj “crveni doktor” je zaista narodni iscelitelj, jer ima puno korisnih svojstava i lekovitih efekata.

Pa, hajde da ih nabrojimo:

Normalizuje krvni pritisak, smanjuje nivoa šećera u krvi, snižava povišenu telesnu temperaturu, ubrzava metabolizam, podstiče izlučivanje mokraćne kiseline i toksičnih supstanci, jača zidove krvnih sudova i vena, smanjuje oticanje nogu, leči stomačne infekcije, zaustavlja proliv, otklanja infekcije usne šupljine i upalu desni, leči anemiju, hemoroide, upalu debelog creva, jača imunitet, povećava koncentraciju i poboljšava memoriju. Povoljno utiče na rad bubrega, jetre i pankreasa. Štiti od infekcija i upala, deluje antikancerogeno i usporava proces starenja.

Plodovi drena su toliko snažni, kao da su u pitanju prirodne pilule. Zato kod njih postoji ograničena doza koje se morate pridržavati. A to je maksimalno 150 grama svežih bobica dnevno.

Pogledajte video: