Da li estrogeni izazivaju rak ili ne?

Estrogen i rakVeć odavno postoji mišljenje da estrogeni izazivaju rak, na primer rak dojke. Medjutim, još uvek se rade mnoga naučna istraživanja koja bi tek trebala da daju odgovor na pitanje: Da li estrogeni zaista izazivaju rak ili ne,

Na ovo pitanje su dosad mnogi pokušavali da odgovore, ali pravog odgovora još nema. Međutim, sigurno je da se u situaciji kada rak postoji stanje pogoršava pod dejstvom estrogene terapije. Lekari su svesni ove činjenice, što možda nije slučaj i sa ženama kojima su ovi hormoni dati.

Nekoliko informacija treba pružiti i o dietilstilbestrolu (DES-u) koji je jedino direktno povezan sa pojavom raka i stvaranjem nepravilnosti vagine i grlića materice. Pojave su primećene kod kćerki žena koje su lečene DES-om u početku trudnoće. U Švajcarskoj je DES u prodaji pod imenom Hormoestrol. Ova supstanca je bila široko upotrebljavana kao pilula budućnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, međutim, bez velikog uspeha i sa velikim rizikom. Otuda potiče izvestan strah od njegovog delovanja u menopauzi.

Drugi važan nedostatak hormona kojima nadoknađujemo njihov prirodni pad u menopauzi je upravo u tome što se posle terapije vraćaju neprijatni znaci, istovetni sa onima zbog kojih je lečenje otpočeto. Zbog toga se ponekad uzimanje estrogena nastavlja i do kraja života. Zna se, međutim, da se upotrebom hormona duže od 5 godina rizik povećava. Činjenica je da je mnogim ženama znatno lakše kada uzimaju hormone, pa zato i nemaju drugog izbora. Oni koji već donesu odluku za primenu estrogena treba u drugoj fazi takvog stimulisanog (veštačkog) ciklusa dodati progesteron, što bi smanjivalo eventualne opasnosti. Ove hormone je, teško dozirati na zadovoljavajući način, pa je to razlog zbog čega to treba prepustiti specijalistima.

Kada se ne sme sprovoditi hormonska terapija?

Dok čekamo konačnu reč stručnjaka o tome da li estrogeni izazivaju rak ili ne, osvrnimo se na do sada već potvrdjene činjenice. A to su stanja u kojima se hormonska terapija ne sme sprovoditi (kontraindikacije).

Dakle, hormonska terapija se ne sme sprovoditi kada postoji: rak, povećana sklonost krvi ka zgrušavanju, formirani ugrušci u krvnim sudovima (tromboza), povišen krvni pritisak, oboljenja srca, jetre i bubrega, povišen nivo masnoća u krvi, šećerna bolest, tuberkuloza, anemija.