Čišćenje debelog creva

Čišćenje debelog creva

Čišćenje debelog creva je veoma važan posao koji ne treba zanemarivati. Naravno da postoji više načina da to uradite, a ovde ćemo opisati jedan od najefikasnijih načina.

Creva su je najvažniji deo digestivnog sistema, od čijeg stanja zavisi zdravlje jetre, kože i tela u celini. Creva su veoma osetljiva, pa tako nezdrava ishrana, stres i zarazne bolesti mogu lako poremetiti njihovu mikrofloru. To zauzvrat dovodi do akumulacije toksina, smanjenog imuniteta, probavnih smetnji, akni i drugih problema u čitavom organizmu. Zbog toga je važno pratiti zdravlje digestivnog trakta i s vremena na vreme očistiti debelo crevo, jer se u njemu nakuplja najveća količina toksičnih materija.

U ovom članku čete saznati kako da pravilno i efikasno obavite čišćenje debelog creva.

Debelo crevo se smatra najprljavijim delom digestivnog trakta i tela u celini. Prema naučnicima, ako izmerimo celu mikrobnu floru, tada će njegova težina biti 1,5 kg. Štaviše, ovde nisu svi mikrobi korisni ili bar neutralni, već tu postoji i patogena mikroflora, koja pod nepovoljnim uslovima lako može prouzrokovati razvoj mnogih bolesti. Laktobacili su obično odgovorni za čišćenje tela i neutralizaciju patogene mikroflore. Međutim, sa jakim začepljenjem ili taloženjem, čak ni oni ne mogu da se nose sa ovim zadatkom.

A sada prelazimo na tehniku čišćenja debelog creva upotrebom klistira.

Jedna od najbržih i najefikasnijih metoda koja pomaže u ispiranju gastrointestinalnog trakta je klistir. Pomoću njega možete očistiti debelo crevo čak i kod kuće. Glavna stvar je pravilno primeniti ovu tehniku.

Da biste očistili debelo crevo kod kuće, morate uzeti klistir, sipati rastvor u njega i to implicirati kroz anus. Da biste to postigli potrebno je da uradite sledeće:

  • Uzmite klistir kapaciteta 1-2 litre, sa vrhom koji se ubacuje u anus,
  • Sipatajte vodu u klistir koja treba da ima temperaturu oko +25 stepeni,
  • Podesite pritisak na klistir tako da voda polako teče, da bi mogla postepeno i ravnomerno da ispuni sve odeljke debelog creva,
  • Pri tom lezite na levu stranu, sklopljenih kolena.

Zbog brzog dejstva klistira, mnoge osobe odmah otrče u toalet. U stvari, treba sačekati najmanje nekoliko minuta da voda prodre u sve delove debelog creva i da polako veže njihov sadržaj.

Voda za klistir treba da bude tačno od 20 do 25 stepeni. U suprotnom, brzo će se upiti u zidove debelog creva, bez vezivanja naslaga i blokada.

Postupak klistiranja treba izvoditi sve dok se debelo crevo potpuno ne isprazni. A to je kada iz anusa izlazi samo voda. Preporučljivo je staviti klistir kod kuće u prisustvu pomoćnika.

Na ovaj način se preporučuje čišćenje debelog creva 2-3 puta godišnje i ne više od toga.

Obratite pažnju i na ishranu!

Dijetalna ishrana će vam dodatno pomoći kod čišćenja debelog creva. Ovaj metod pomaže u pravilnom čišćenju ne samo debelog creva ili bilo kog drugog dela creva, već i želuca. Ne radi se o postu, već o pravljenju optimalne dijete.

Za vreme ove dijete hrana bogata vlaknima mora biti prisutno u crevima, što pomaže uklanjanju štetnih supstanci. Vlakna se u velikim količinama nalaze u voću i povrću. Pa tako svi oni koji žele da očiste digestivni trakt treba da jedu rotkvice, kupus, tikvice, šargarepu, pšenične mekinje – sirove i u dovoljnoj količini. Dijeta sa jabukama pokazala je visoku efikasnost.

Tako na primer, da biste očistili creva, svakodnevno treba da jedete 2 kg jabuka i ništa drugo. Ova dijeta se može raditi najviše dva puta mesečno. Pored hrane bogate vlaknima, potrebno je da unosite dovoljno fermentisanog mleka (jogurt, kefir, kiselo mleko) i pijete čistu negaziranu vodu. Istovremeno, iz prehrane treba isključiti svu hranu koja potiskuje funkcije gastrointestinalnog trakta – kobasice, dimljeno meso, tvrdi sirevi, slatkiši i soda.

Povremeno čišćenje debelog creva pomoćiće vam da očuvate svoje kompletno zdravstveno stanje.