Biljke za regulaciju menstruacije

Biljke za regulaciju menstruacijeNeuredne menstruacije se ponekad mogu dovesti u red i prirodnim putem. Za to se upotrebljavaju biljke za regulaciju menstruacije ili emenagogne biljke.

To su biljke koje dovode do krvarenja i normalizuju ciklus. Ovde ćemo opisati nekoliko takvih, uz navodjenje i dugih lekovitih svojstava koje one takodje imaju.

METVICA (Mentha pulegijum)

U našim krajevima se sreću i sledeća imena: sitna nana, barska nana, veremovka, poljačak, macina metvica. U Americi je nazivaju squaw mint (menta indijanka), a engleski naziv ovu biljku je: pennyroyal. U lekovite svrhe upotrebljava se cela biljka.

Osobine: Olakšava iskašljavanje i izlučivanje žuči (holagog), poboljšava varenje, ima emenagogno dejstvo, pa se preporučuje kao biljka za regulaciju menstruacije, kada je potrebno izazvati krvarenje koje kasni.

Primena: Zapaljenje dušnica (bronhitis), veliki kašalj, slabost u izlučivanju žuči, lenjost creva (u ovom poslednjem slučaju deluje kao i njena rođaka-pitoma nana).

Čaj od metvice se pravi tako što se jedna kafena kašika biljke prelije lončetom kipuće vode (količina za jednu šolju). Piju se dnevno tri šolje tako napravljenog čaja, a izazivanje krvarenja treba da traje najviše 6 dana.

Pažnja! Ulje metvice je otrovno. Znaci trovanja su sledeći: muka, gubitak različitih osećaja, naročito na rukama i nogama. Tako su u Sjedinjenim Američkim Državama (Colorado) registrovana dva smrtna slučaja žena koje su pile metvicino ulje da bi prekinule neželjenu trudnoću. Doduše, unete količine su bile veće od jedne unce (28 g)!

KOMONIKA (Artemisia vulgaris)

Zove se još i divlji pelin, crni pelin, prlomet. Engleski naziv ove biljke je Mugwort.

Upotrebljava se cela biljka.

Osobine: emenagog deluje na popuštanje grčeva glatkih mišića (spazmolitik), smiruje epileptične napade.

Primenjuje se ako je u pitanju izostanak mesečnih krvarenja, naročito ako se pojavi zajedno sa malokrvnošću i sa oboljenjem limfnog sistema (povećane limfne žlezde, otečeno i mlitavo lice, obložen jezik, bledilo), epileptički napad, nervne bolesti i grčevi u dečijem dobu (konvulzije).

Čaj se pravi od lišća i cvetova biljke tako što se jedna kafena kašika biljnih delova prelije lončetom kipuće vode. Kao i u prethodnom slučaju, dnevno se piju tri šolje čaja a lečenje traje najviše 6 dana.

Pažnja! Ako se čaj od komonike pravi sa više od 40 g biljke po litri vode, moguće su tegobe jetre i bubrega, kao i grčevi voljnih telesnih mišića (konvulzije).

Komonika se ne bi smela primeniti u slučajevima kada postoji zapaljenje materične sluzokože, kao i zapaljenja male karlice uopšte, toliko pre ukoliko se radi u akutnim stadijumima.

Kinezi već vekovima znaju za veliku moć komonike u regulisanju menstrualnog krvarenja i normalizaciji ciklusa.

Međutim, oni radije upotrebljavaju ovu biljku tako što od nje prave “moksas”, tj. prah koji se u manjoj količini stavi na neku od tačaka za akupunkturu, a zatim zapali.

CIMICIFUGA (Cimicifuga racemosa)

U našim krajevima naziva se još kozlac, zakoznik, bleja, gujin kuruz.

Englesko ime je black cohosh.

Upotrebljava se koren ili cela biljka.

Osobine: utiče na usklađenost refleksa u nervnom sistemu, deluje na popuštanje grčeva krvnih sudova (vaskularni spazmolitik), sprečava nastanak astmatičnih napada, izmokrava (diuretik) i ima emenagogna  svojstva.

Primena: olakšavanje porođaja, bolovi koji nastaju zbog oštećenja nekog nerva (neuralgija), glavobolje, neprijatni grčevi materice za vreme menstruacije, kao i grčevi drugih glatkih mišića.

Čaj od cimicifuge se pravi tako što se koren biljke 10-tak minuta kuva u posudi sa poklopcem. Za jednu šolju treba upotrebiti 1 kafenu kašiku korena, a piju se dnevno 3 šolje napravljenog čaja. Lečenje traje najviše 6 dana.

PERŠUN (Petroselijum sativum)

U našim krajevima se susreću i sledeća imena: peršin i zelen.

Upotrebljava se cela biljka.

Osobine: Stimuliše telesne funkcije, poboljšava krvnu sliku, čisti krv, izmokrava (diuretik), reguliše menstruacije, tonizira glatka mišićna vlakna (creva, mokraćni kanali, žučni putevi, materica).

Primena: Malokrvnost, opšti umor, reuma, giht, bolne menstruacije, potreba da se prekine sa dojenjem. Spolja se upotrebljava u slučajevima nabreklih dojki, naročito kada postoji zastoj u protoku mleka kroz mlečne kanaliće.

Čaj od peršuna se pravi od cele biljke 10 minutnim kuvanjem. Za to se koristi 1 kafena kašika peršuna za jednu šolju, a dnevno treba popiti 3 šolje takvog čaja. Ako se u litru kipuće vode stavi 50 g biljke, tada je dnevna doza 2-3 šolje čaja.

Pažnja! Ne treba preterati sa propisanom količinom biljke, niti sa pojedinačnom dozom dekokta jer peršun može biti otrovan. To se naročito odnosi na seme, koje ima koncentrovane aktivne supstance u odnosu na celu biljku. Prema tome, peršun može izazvati probleme naročito sa bubrezima.

Koje se još biljke upotrebljavaju za regulaciju menstruacije?

Za regulaciju menstruacije i mnoge druge ženske probleme upotrebljavaju se još i sledeće biljke: virak (Alchemilla vulgaris), hajdučka trava (Achillea millefolium), konopljika (Agnus-castus), macina trava (Marrubium vulgare), žalfija (Salvia officinalis).