Banana i zdravlje

Zašto je banana toliko korisna za zdravlje?

Ispostavilo se da su blagodati banana veoma velike! Evo nekoliko pratećih činjenica koje potvrdjuju lekovitost banana:

1. Kalijum – za srce i krvne sudove

Banane su vodeća hrana u količini kalijuma, koji igra značajnu ulogu u nesmetanom funkcionisanju srca, neguje i jača srčani mišić, održava vaskularni tonus i elastičnost, što pomaže u normalizaciji krvnog pritiska.

2. Vlakna – za creva

Kao i svo voće i povrće, banane su bogate vlaknima, koja deluju kao blagi laksativ, nežno pročišćavajući crevne zidove.

3. Serotonin – za dobro raspoloženje

Verovatno znate da vas čokolada uveseljava, ali i banana ima ovo divno svojstvo. Može se sigurno nazvati prirodnim antidepresivom. Jedna do dve banane dnevno neće dozvoliti zimskim mesecima da negativno utiču na vaše raspoloženje.

4. Odličan lek za edeme

Čaj od banane je odličan lek za edeme koji se javljaju u vezi sa bolestima srca, bubrega i krvnih sudova. Recept za čaj od banane je vrlo jednostavan: 1 veliku bananu sameljite u blenderu i prelijte sa 0,5 litara ključale vode, pustite da se skuva, dodajte kašiku meda i uživajte u zdravom piću.

5. Sredstvo za lečenje opekotina i upala kože

Kora banane ima čudesna lekovita svojstva. U slučaju opekotina ili upala kože, bananu temeljito operite, oljuštite i nanesite koru na upaljeno mesto – držite ovaj oblog 20-tak minuta.

6. Hipoglikemija

Pad šećera u krvi ili konstantan nizak nivo šećera su još jedan golem razlog da jedete banane. Zrela slatka banana trenutno će vam podići šećer u krvi i okrepiti vas.

7. Iscrpljenost

Da, banane su odlične za oporavak od duže bolesti ili neuhranjenosti. Oni su visoko kalorične i u potpunosti ih apsorbuje čak i iscrpljeno telo. Posebno treba obratiti pažnju na sušene banane.

8. Kozmetičarka od banane

Kaša od banane je odličan lek za toniranje i negu kože. Ovo je recept za masku za toniranje kože, koja takođe ublažava iritaciju i crvenilo: umešajte jednu zrelu bananu blenderom, dodajte 1 kašiku kiselog mleka i nanetite masku na očišćeno lice – držite 30 minuta. Ova maska je odlična za masnu kožu i smanjuje upale.

Zato jedite banane – one su ukusne, zdrave i lekovite!